מה גרם לעדן פז שניצח במהלך שנתיים את אולטרה מרתון שביל הגולן במרחק של 81 ק"מ, לזנוח את נעלי הריצה ולהתחיל לרוץ יחף, ומה זה גראונדינג?

בכתבה הקודמת סיפרתי על הרגע בו נפקחו עיניי ונחשפתי ל"תרמית". הבנתי באותו הרגע שכל חיי סבלתי לחינם. מגיל צעיר היו לי "בעיות" ברגליים וכל חיי חיפשתי דרך לפתור אותן עד שנתקלתי במקרה בספר "נולדנו לרוץ", אשר גרם לי לזנוח את הנעליים עם התמיכה ואת המדרסים ולהתחיל לרוץ יחף. איך זה השפיע עליי? ומה יכולה להיות הסיבה בשבילכם לחלוץ את הנעליים? 

כך גיליתי את נפלאות הגראונדינג

שמחה שאני לא יכול לתאר במילים, לא רציתי שהרגע הזה יסתיים – כך הרגשתי במהלך ריצה יחפה. זו היתה אחת הפעמים הראשונות שרצתי יחף, קודם לכן רצתי עם נעלי ויברם חמש אצבעות. מה היה ההבדל? התכנון היה לרוץ ריצה קלה למרחק של 8 ק"מ, אך הקצב גבר, תחושת היי לא מוסברת גרמה לנו להמשיך ולרוץ 12 ק"מ, זה היה המרחק הכי ארוך שרצתי עד אז כשאין חוצץ ביני ובין הקרקע. למרות שכל זה התרחש לפני שלוש שנים אני עדיין מתרגש להיזכר בזה. הרגשתי שהיה שם משהו כל כך נכון ושונה מריצה עם נעליים או סנדלים המדמים ריצה יחפה. הרגשתי מחובר לקרקע, לעולם.

בשנים הראשונות לא הבנתי ממה נבעה התחושה הזו, למה זה כל כך שונה מריצה עם נעל מינימליסטית? הרי המרחק ביני לבין הקרקע הוא 3 מ"מ בלבד, ממה נובע ההבדל? לבסוף הבנתי! לאחר חיפושים רבים גיליתי את המושג "גראונדינג" – הארקה. הגילוי גרם לי להתעניין ולחקור על כך.

פתאום נפל לי האסימון, הבנתי שבני האדם הם היחידים בטבע המבודדים עצמם מהקרקע. במשך רוב חיינו אנו עושים זאת מבלי לחשוב על ההשלכות של זה. לנתק האדם מהטבע השפעות עצומות על בריאותנו, בין אם כאלו שנחקרו, ובין אם לאו. פעילות גופנית, קרקע, שמש, אוויר ומים נקיים ומזון המתאים לנו, מהווים את הבסיס לאורח חיים אידיאלי.

למה גראונדינג כה חשוב לנו?

קלינט אובר, מחלוצי הגראונדינג מסביר כי "התהליכים בגופנו מונעים על ידי פעילות חשמלית. הלב, הריאות והמוח הם "ציוד חשמלי". במגע ישיר בין גופנו לקרקע זורמים אלקטרונים מהקרקע אל הגוף בשל הפרש הפוטנציאלים ביניהם. בבדיקה שבה נמדד הפרש הפוטנציאלים בין האדמה לגוף בעת נעילת נעליים, נמצא כי קיים הפרש פוטנציאלים גדול בהשוואה למדידה זהה של עמידה יחפה על האדמה, בה ההפרש שואף לאפס.

הסבר על הגראונדינג ויתרונותיו

במחקר שנערך בנושא נמצא כי לגראונדינג השפעות חיוביות על השינה, איזון קצב הורמון הקורטיזול, הפחתת כאבים, הפחתת סטרס, סיוע במעבר ממערכת העצבים הסימפטטית (מערכת עצבים המופעלת במצב של סכנה – "Fight, flight or freeze") למערכת העצבים הפרה-סימפטטית (במצב של רגיעה), מסייע לשמירה על פעילות תקינה של הלב, מזרז החלמת פצעים ומפחית צמיגיות דם.

גראונדינג והתאוששות בטור דה פראנס

ד"ר ג'ף ספנסר, כירופרקט ספורט, עבד עם בכירי האתלטים. מטרתו היתה להביא את האתלטים לתפקוד מקסימלי במהלך תוכנית אימונים עמוסה ולאחר ביצועי שיא. "לפני יותר מעשר שנים גיליתי את הגראונדינג ככלי כה מועיל לעבודתי, שהתחלתי להמליץ עליו באופן קבוע לכל מי שיעצתי וטיפלתי בו, לרבות שחקני פוטבול, רצי מרתונים, רוכבי אופניים ורוכבי מוטוקרוס". בספר "Earthing", ד"ר ספנסר מתאר את הסיפור הדרמטי של השימוש במערכת שינת גראונדינג, כדי להפחית פציעות נפוצות ועייפות בה נתקלו רוכבי האופניים של אחד מאירוע הספורט הנחשקים, הטור דה פראנס.

הגראונדינג מסייע בהתאוששות בתחרויות סיבולת ממושכות

איך מתחילים?

פשוט חולצים נעליים כשאפשר. הולכים יחפים למשך 20 דקות לפחות, בחצר, בפארק, על שפת הים או בטבע. ההליכה על משטח מלאכותי כמו אספלט, משטח עץ ומרצפות מבודדת, ולכן רצוי למצוא אדמה, חול או דשא. וודאו שנעים לכם ופשוט לכו ותהנו מהרגע. בנוסף, מומלץ לשחות במקורות מים טבעיים. המים מגבירים את ההולכה החשמלית ומאפשרים לעשות גראונדינג כאשר באים במגע איתם. כמו כן, ניתן להשתמש באביזרים שמאריקים את גוף האדם, לדוגמה, סדין גראונדינג, כפי שמוצג בסרטון שלמעלה המתייחס לטור דה פראנס.

איך עוברים לריצה יחפה ומה יתרונותיה? על כך בכתבה הבאה.

עדן פז הוא מאמן ריצה ומורה ליוגה

השארת תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.