ההחלטה לרוץ מרתון צריכה לבוא מהסיבות הנכונות ולאחר שהבנתם את כל המשמעויות שמעבר לריצה עצמה. המאמן פנו קוטר מסביר על ההיבטים הלא מקצועיים שמהווים חלק בהצלחה. כתבה ראשונה בסדרה

ההחלטה להתאמן למרתון כרוכה בהתחייבות ובמחויבות רבה: שעות אימון ארוכות, השקעת זמן רב מעבר לזמן הריצה בתכנון, בתזונה נכונה ובהיבטים רבים נוספים שמרכיבים את מכלול חיינו. מטרת המאמר לסייע בהכנה ובכניסה לתוכנית האימונים למרתון הן מבחינה מקצועית (אסטרטגיות ותכנון האימונים) והן בהיבט הכולל והמשמעות הרחבה של אימונים לקראת מטרה מרכזית כמו מרתון (שילוב של האימונים בחיי היומיום).

החלק הראשון יעסוק בהיבטים השונים שאינם מקצועיים, אך סובבים את האימונים ומהווים חלק בלתי נפרד מההצלחה או אי ההצלחה בעמידה ביעד שהצבנו לעצמנו. החלק השני יעסוק באסטרטגיות הקשורות לאימונים עצמם, ובהיבטים שונים שיסייעו לנו להתכונן בצורה המיטבית למרתון ועל ידי כך להימנע מטעויות בסיסיות בהכנה.

1. בחירת המטרה צריכה להיעשות בהתאם לזמן שאנחנו יכולים להקדיש לאימונים. אחד השיקולים הראשונים והמרכזיים האם לרוץ מרתון הוא האם אני יכול להקדיש את הזמן המתאים כדי לעמוד במשימה. אין טעם להיכנס לתהליך תובעני כל כך במידה ולא עומד לרשותנו הזמן המספיק להכנה ואיננו יכולים להקדיש את שעות האימון השבועיות הנדרשות. לפני ההחלטה על היעד (היכן אני רוצה לרוץ) ועל זמן המטרה (בכמה זמן אני מתכנן לסיים), חשוב לוודא שהבסיס שיאפשר לי להגשים את החלום ולמצות את מלוא הפוטנציאל (זמינות ויכולת להתאמן) קיים.

2. יש סיבות רבות שבגללן בוחרים לרוץ מרתון, אבל יש רק סיבה אחת נכונה, והיא זו שלא נותנת לך מנוח. בחירה נכונה, בזמן ובעיתוי הנכונים תסלול את הדרך להשגת המטרה ביתר קלות, תעורר פחות ספקות ותהיות במהלך האימונים ותעזור להתגבר על משברים ומכשולים עתידיים. במסגרת מכלול השיקולים חשוב מאוד לקחת בחשבון את ניסיון הריצה המצטבר, כמה זמן רצים, בכמה מרוצים השתתפנו ולאיזה מרחקים.

3. אימון לקראת מרתון דורש שעות אימון ארוכות. שעות אלו באות על פי רוב על חשבון דברים אחרים (שעות שינה ומנוחה, שעות עבודה וזמן איכות עם המשפחה). לפני תחילת האימונים והכניסה לתהליך ארוך (כארבעה חודשים) מומלץ לגייס את בני המשפחה לטובת התהליך ולהסביר לקראת מה הולכים, ומה בדיוק דורשת תוכנית האימונים למרתון. הבנה ותמיכה מצד בני המשפחה בכלל ובני הזוג בפרט תסלול את הדרך לעמידה ביעד ותימנע חיכוכים וחילוקי דעות מיותרים במהלך האימונים.

כתבות נוספות של פנו קוטר
האם הריצה הפכה לקריירה שנייה
האם אתם רצים ב-zone הנכון?
הטעות הבסיסית שעושים רצים
דגשים לרצים שעברו את גיל 40

4. איזונים – חשוב להקפיד כי בשבועות שבהם יש ירידת עומס באימונים ובזמן המנוחה לאחר השגת המטרה, יהיה פיצוי ודגש על זמן איכות משפחתי. גם הכרת תודה על התמיכה לה זכיתם וההבנה כי הדבר אינו מובן מאליו, יסייעו בהפחתת המתחים שעלולים להיווצר בתקופה זו.

5. טיפולים תקופתיים – ככל שתוכנית האימונים מתקדמת, כך הולך ועולה העומס על מערכות הגוף השונות וגדל הסיכון להיפצע. כשם שאנו מקפידים על טיפולים תקופתיים לרכב, כך יש חשיבות מכרעת לביצוע עיסוי ספורטיבי מקצועי בזמנים קצובים וקבועים מראש (אחת לחודש לפחות). טיפול נכון הינו טיפול מונע.

6. עזרה מקצועית – בין אם המטרה שלכם היא לסיים את המרחק ובין אם החלום נמדד בזמן מטרה, היעזרו באנשי מקצוע. בדיוק כשם שאנחנו נעזרים במוסכניק כדי לתקן את הרכב וברופא כשחולים, כך צריך מאמן כדי להתכונן למרתון. בחרו מאמן שמתאים לכם, כזה (או כזאת) שמצאתם שפה משותפת איתם ושהתחברתם לאני מאמין שלו. במהלך ההכנה האמון המשותף שתבנו, שותפות הדרך והאמונה ההדדית ביכולת הינם מרכיב חשוב וחיוני להצלחה ולעמידה ביעד.

בפרק הבא נדבר על ההיבטים המקצועיים של ההכנה ובאסטרטגיות הקשורות לאימונים עצמם. קצבים נכונים באימונים השונים, תחרויות הכנה – יתרונות וחסרונות, התאמת האימונים לאופי המרוץ והיבטים נוספים הקשורים לפן המקצועי.

אביפל (פנו) קוטר הוא מאמן ובעלים של קבוצת "פנו דרך"

השארת תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.