מתכננים את המרתון הראשון שלכם? המאמן שליו ברוש מציג את האופציות השונות למרתון ראשון בארץ או בחו"ל, ומדבר על השיקולים שצריך לעשות לפני שנרשמים. "רצים למרתון" פרוייקט מיוחד של RunGuru.co.il, כתבה שנייה בסידרה

כבר רצתם כמה חצאי מרתון והחלטתם להתקדם שלב אחד לכיוון המרחק המלא – עכשיו אתם צריכים את הכלים כדי להגיע מוכנים למטרה וגם להחליט איפה יהיה המרתון הראשון שלכם. אפשר להתאמן לבד, להצטרף לקבוצת ריצה או לקחת מאמן שידריך ויעקוב אחרי האימונים – בכל מקרה חשוב לעבוד לפי תוכנית אימונים מסודרת.

הבחירה במרתון הראשון תלויה בהעדפות שלכם כאנשים וכרצים – זאת יכולה להיות בחירה במסלול השטוח ביותר, היפה ביותר, בארץ/בחו״ל, מרתון קטן וצנוע או מרתון גדול והמוני. בהנחה שאתם לא גרים באמסטרדם, כנראה שאת השילוב של כולם יהיה קשה לכם למצוא, ולכן הבחירה צריכה להיות לפי פרמטרים מועדפים.

בארץ יש שלושה מרתוני כביש: מרתון טבריה שהוא השטוח ביותר, וגם קטן וצנוע יותר ונחשב שנים רבות כאליפות ישראל. אם תרצו לעשות מרתון לתוצאה – סביר להניח שזאת תהיה הבחירה הנכונה עבורכם. מרתון תל אביב, הוא המרתון הגדול וההמוני בישראל והוא גם הקרוב ביותר, בהנחה שאתם גרים בטווח של בין חדרה לגדרה. מרתון תל אביב הוא צפוף ובשנים האחרונות מקצים קצרים יותר התנגשו עם רצי המרתון.

יש שיגידו שמרתון ירושלים הוא היפה ביותר: הוא עובר באתרים ההיסטוריים, בעיר העתיקה, ומשקיף על הנוף של הרי יהודה, אך הוא גם המרתון הקשה מהשלושה עם עליות לא פשוטות וטיפוס מצטבר של 800 מטר. אם אתם מתכוננים למרתון הראשון שלכם ואתם לא גרים בירושלים או בחיפה, וותרו על הרעיון וחפשו מרתון קל יותר.

בשנים האחרונות התווספו עוד שני מרתונים: המרתון המדברי (שטח) ומרתון התנ"ך –  שניהם יפים ושונים, ולשניהם תוואי לא פשוט בכלל. מדובר במרתונים קטנים עם אוירה מדהימה וארגון מצויין, אך לא מומלצים כמרתון ראשון.

מרתון בחו"ל או בישראל?

הדילמה בין מרתון בחו״ל למרתון מקומי היא מובנת. בארץ הכל מוכר וקרוב – אפילו האימונים מתקיימים בחלקם על אותו המסלול של המרתון. את מזג האויר ניתן לצפות מראש למעט מזג אוויר קיצוני במיוחד. לעומת זאת מרתון בחו״ל מצריך יותר התאמה לוגיסטית של המשפחה ומקום העבודה, ההוצאה הכלכלית גדולה יותר, אך החוויה היא גדולה ומעצימה. היציאה מהארץ שלושה ימים לפני המירוץ, ריצות הבוקר והכרת המסלול, האקספו המרשים מאוד (בדרך כלל), והעידוד שלא דומה לשום מרתון בישראל הופכים את המרתון בחו"ל לאופציה אטרקטיבית. לאורך כל המסלול תראו ילדים, נשים, משפחות וסתם מקומיים שגרים בקרבת מקום, שמעודדים ונותנים בוסט של אנרגיה גם ברגעים שבא לך להוריד את הראש.

הדעה הרווחת היא שהמרתון הראשון צריך להיות בישראל – כי מה תעשו אם יקרה משהו מבחינה רפואית ולוגיסטית. לדעתי מכל הפרמטרים לבחירת מירוץ, זהו הפרמטר הכי פחות חשוב. עשו לכם תוספת לביטוח שממילא אתם עושים בכל נסיעה לחו"ל, ציינו שאתם נוסעים לעשות מרתון, ואם יקרה משהו חס וחלילה, תהיו בטוחים ששרותי הרפואה בפריז או בברלין לא פחות טובים מבית החולים זיו בצפת.

אם בחרתם לעשות מרתון בחו״ל כדאי להתייעץ עם חברים ולבדוק את התקציב ואת מועד המרתון. אם תקציבכם נמוך, ביחרו מרתונים במזרח אירופה כגון פראג, בודפשט ובוקרשט שנחשבים יעדים פופולריים ביותר – בוקרשט הוא גם השטוח ביותר.
אם תבחרו במרתון גדול, כדאי לבדוק מראש את התאריך – מרתון אמסטרדם נפל השנה על ערב סוכות, ווינה ומדריד יפלו על ערב יום השואה. אם תבחרו באחד ממרתוני הסתיו (אוקטובר), קחו בחשבון שצפויים לכם ארבע חודשים של אימוני קיץ בחום ובלחות. למרתונים בחו"ל ניתן להירשם דרך האתרים שלהם ברשת או באמצעות חברות מתמחות בתיירות ספורט, שמוכרות חבילות מרתון בהן כלולה ההרשמה ומלון קרוב לנקודת הזינוק.

פרמטר נוסף בבחירת המרתון הוא תוואי השטח. אם אתם מעדיפים מרתון מהיר (לתוצאה), המרתון המומלץ בישראל הוא מרתון טבריה. אם החלטתם לעשות מרתון בחו"ל כדאי לקחת בחשבון שישנם מרתונים לא פשוטים כמו רומא, מדריד, וברצלונה שמשולבים בעליות ובאבנים רומיות מה שיגרום לכם לתוצאה פחות טובה. אם אתם הרפתקניים ותקציבכם אינו מוגבל, נסו להשיג סלוט למרתון ניו יורק או לרדת דרומה באותה יבשת למרתון מאצ׳ו פיצו המדהים והמאתגר.

טיפ קטן: אם אתם רוצים לדעת בוודאות שרמת הארגון של המרתון היא טובה, שימו לב מי נותני החסות הגדולים. בדרך כלל חברות כמו BMW, פולסקווגן, אדידס ומיזונו ידאגו לשמם הטוב ולמרתון מוצלח עבורכם.

לסיכום כשאתם בוחרים מרתון חישבו על התקציב, האם מתאים לכם לרוץ מרתון בארץ או בחו"ל, בידקו את תווי השטח ואת התאריכים – בכל בחירה שתעשו מובטחת לכם חוויה והנאה. רוצו לשלום.

שליו ברוש הוא מרתוניסט, אולטרה-מרתוניסט ומאמן ריצה 

השארת תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם.